Okula Başlarken

Okula Başlarken…
EYLÜL ayı bizler için, okul hazırlıklarının yapılması ve çocuklarımızın okullarına başlamaları anlamına geliyor. Özellikle okula başlama deneyimini ilk defa yaşayacak öğrenci ve aileleri için bu çok özel bir süreç.

Bebeğim diye hitap ettiğiniz minik yavrunuz okul yolunda. Belki daha önce onu bir bakıcıya bıraktınız. Fakat o farklıydı. Muhtemelen kendi evinde bakıcı veya aile büyüklerinin gözetimindeydi. Bundan böyle yavrunuzu uyandırıp, yanında hazırladığınız çantalarıyla okula bırakacaksınız.
Ondan sonra kendinizle mücadele başlayacak. İster çalışsın ister ev hanımı olsun tüm anneler çocuklarını “bırakma” konusunda sorun yaşarlar. Kendilerinin yeterince iyi bir anne olmadığını düşünür, küçücük bir çocuğu başkalarına (okul dahil) emanet ettikleri için suçluluk hissederler. Sanki 24X365 gün çocuğumuzla birlikte olsak o mükemmel beslenecek, hiç hasta olmayacak, iyi terbiye edilecek vb.vb. Bunun böyle olmadığını tüm anneler de bilir.
Çocuğumuzu ilk defa okul kapısında bıraktığımızda, hele ki o da bu ayrılığı içten ağlamaları ile daha dramatik bir hale getirdiğinde, suçluluk ve kendimize kızgınlığımız katlanarak artar.
Asıl soru şu; Çocuğumuzu ve kendimizi bu ayrılığa nasıl hazırlayıp bu duygularla sağlıklı bir şekilde nasıl başedeceğiz? Bizim sağlıklı baş etme yöntemleri geliştirmemiz, çocuğumuzun da ayrılık ile hayat boyu sağlıklı mücadelesini mümkün kılmaktadır.

Ebeveynler için;

*Öncelikle,çocuğunuza okul fırsatı sunabilecek imkanlara sahip bir ebeveyn olduğunuz için kendinizi tebrik ederek başlayabilirsiniz.
*Çocuğunuzu çocuk eğitimi konusunda profesyonel bir kadroya teslim edeceğinizi sık sık kendi kendinize tekrar edebilirsiniz.
*Sizin düzenlemekte zorluk çektiğiniz pek çok konuda kurumun size destek olacağını kendinize telkin edebilirsiniz. (Örneğin, özgüven,yemek yeme, tuvalet ve temizlik alışkanlıkları, giyinip soyunma vb.)
*İnsanlar her yaşta akranları ile birlikte olmaktan mutluluk duyarlar. Onlara bu fırsatı tanıdığınız için kendinizi takdir edebilirsiniz. (Çocuğunuzun yalnız olduğu ve başka çocuklarla bir arada olduğu zamanları hatırlayın. Hangisinde daha mutluydu.)
*Çocuğunuzun ihtiyaç ve boyutlarına uygun olarak dizayn edilmiş güvenli bir mekanda bulunacağını aklınızdan çıkarmayabilirsiniz.
*En önemlisi duyguların saniyeler içinde değişebileceğini zihninize kazıyabilirsiniz. Çocuklarda bu duygu değişimi çok hızlıdır. Ağlama krizi içindeki bir çocuk bile, birkaç dakikada kendini toparlayıp başka konularla ilgilenmeye başlayabilir.
*Siz çocuğunuzu bırakma konusunda abartılı duygular yaşarsanız, çocuğunuz sizden ayrılığı konusunda birkaç kat fazla abartılı duygular yaşar. (Sağlıklı ayrılığın başarılamaması bağımlı kişiliğin temellerini atar.)

Çocuklar İçin;

*Fırsat buldukça çocuğunuza anlayabileceği bir dille okulda neler yapacağını ve ne kadar eğleneceğini anlatabilirsiniz.
*Günler öncesinden “okula gitmicem” diye tutturursa üzerinde fazla durmadan ve itiraz etmeden, okul hakkındaki olumlu söylemlerinize ve hazırlıklarınıza devam edebilirsiniz.
*(Çocuğunuzun yaşı uygunsa) son akşam “yarın okula ne götürmek istersin” diye sorabilir ve çantasını hazırlamasına izin verebilirsiniz.
*İlk defa okula başlayan çocukların ilk günlerde ebeveynleri tarafından bırakılıp alınmaları uygundur. Okula giderken neler olacağını kısa ve net bir şekilde anlatın. (Şimdi okula gidiyoruz. Ben seni okuluna bırakıp işime gidicem. Sen orda oynayıp çok eğleneceksin. Sonra ben gelip seni alıcam).
*Okul kapısında kısa bir vedalaşma iyi olabilir. Çocuğunuzu öperek kısa bir süre sonra onu alacağınızı söyleyin ve size güle güle demesini isteyin. Bu ritüeli fazla uzatmadan kararlı bir şekilde uzaklaşın. (Arkanızda bırakacağınız yavrunuzun içinde bulunduğu ruh halini değiştirebilecek bir kadronun varlığını unutmayınız.)
*Eğer çocuğunuz okul sürecine alışmakta zorluk çekiyorsa size ve çocuğunuza okul psikolojik hizmetlerinden destek verilecektir. Lütfen uzman tavsiyelerine uyunuz. Telaşa kapılarak derhal okula başlama işini bir başka bahara ertelemeyiniz. Bu durumda bir sonraki denemeniz daha sancılı olacaktır unutmayınız.

Bu yıl okul yolundaki tüm öğrenci, veli ve eğitimcilerimize hayırlı bir eğitim öğretim yılı diliyoruz.

PARILTI ANAOKULU
Psikolojik Danışmanlık Servisi

Yazar Hakkında

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar *